İşbirliğine Dayalı Öğrenme
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME
(COOPERATIVE LEARNING)
Bu yöntem, gruplarda birbirine ortaklık ilişkisiyle bağlı olan öğrencilerin hedeflerine ulaşmak için tüm kaynak ve çabalarını birleştirdikleri eğitsel bir düzenlemedir.
İşbirliğine dayalı öğrenme metodu problem çözme ve yaratıcı düşünme yetilerinin kazandırılmasında da etkili bir araçtır.
İşbirliğine dayalı öğretim yöntemi, John Dewey’in problem çözme yaklaşımı örnek alınarak geliştirilmiştir. Bu yöntem 1970’li yıllardan itibaren önem kazanmaya başlamıştır.
Özellikle Eğitim Sosyal psikologlarının, küçük grup teknikleri ve grup içindeki öğrenci etkileşimlerini inceleyen araştırmaları işbirliğine dayalı öğretim tekniklerinin gelişmesine önemli katkıda bulunmuştur.
İşbirliğine dayalı öğrenme; öğrencilerin kişisel olarak kendi öğrenmelerini ve birbirlerinin öğrenmelerini arttırmaya yönelik olarak ortak bir hedef doğrultusunda birlikte çalışması amacıyla küçük grupların eğitici amaçla kullanılmasıdır.
Bilişsel öğrenme ürünleri ve süreçleri üzerinde diğer yöntemlere göre daha olumlu etkileri vardır.
Güdü, kaygı, tutum vb. duyuşsal özellikler üzerinde olumlu etkileri vardır.
Olumlu bir öğrenme çevresinin yaratılmasını sağlamaktadır.
Liderlik, paylaşma, eleştirme vb. destekleyici öğrenme ürünlerinin oluşmasına elverişli bir ortam yaratmaktadır.
Uygulanması, özel düzenlemeler ve harcamalar gerektirmez.
Öğretimin bireyselleştirilmesini kolaylaştırmaktadır.
Özellikleri
En önemli özelliği öğrencilerin ortak bir amaç doğrultusunda küçük gruplar halinde birbirinin öğrenmesine yardım ederek çalışmalarıdır.
"iç bağımlılığı" ya da "amaç bağımlılığı"
Grup üyeleri ya birbirine öğreterek ya da her biri işin bir kısmını yaparak yardımlaşırlar.
Oluşturulan gruplar 2-5 kişilik olup heterojendir, grup üyeleri; yetenek, kişilik özellikleri, cinsiyet, akademik başarı, sosyal beceriler gibi alanlarda birbirlerinden farklı yapıdadırlar.
İşbirliğine dayalı öğrenme yöntemi, her yaş grubunda, her sınıf düzeyinde, her ders ve konu alanının öğretiminde başarı ile uygulanabilecek bir öğrenme metodudur.
"ödül bağımlılığı“
Grup çalışmasının ödüllendirilmesi ile bireyler dolaylı olarak ödüllendirilmiş olurlar.
Yapılan iş, her üyeye sorumluluk düşecek biçimde yapılandırılmaktadır.
fenciyim.com
Yorumlar -
Yorum Yaz