Üyelik Girişi
fenciyim
Site Haritası

Verimli Ders Çalışma Taktiklerine Bazı Örnekler

 

DERS ÇALIŞMA TAKTİKLERİNE BAZI ÖRNEKLER                 

 

  Her dersin kendine has bir çalışma yöntemi vardır. Bu yöntem öğrencinin kendi tecrübeleriyle oluşacağı gibi, esas olarak o dersin öğretmenince bilinir ve öğrencilere hatırlatılır.  

Matematik Dersine Nasıl Çalışmalıyız?             

Son sınıf düzeyinde iseniz okulda öğretmeninizin anlattığı konuları dinleyerek öğrenmede ele alınan hususlara dikkat ederek izlemeye çalışınız. 

           

Matematikte sözel anlatım azdır. 5-10 dakika içinde bir kural verilir ve o kuralla ilgili örnek sorular çözülür. Matematik dersi genellikle öğretmen desteğinin en çok gerekli olduğu derslerden biridir. Verilen kuralı kavramadan soruları çözmek pek mümkün değildir. Önce kural öğrenilmeli, örnek sorular çözülmeli, kitaptan soru çözülerek hazırlık yapılıyorsa çözümlü sorular incelenmelidir. Daha sonra bu konudan bol pratik yapılmalı, verilen değerler değiştirilerek yeni sorular üretilmelidir.            

Matematik dersi bol miktarda pratik yapmakla halledilebilecek bir ders olduğundan her konu için yukarıda bahsedilen hazırlıklar yapılmalıdır. Sorular çözülürken “Aaa ben bu soruyu biliyorum. Ooo bu soru çok zor, üstesinden gelemem.” diye geçiştirilmemeli, bütün soru tipleri tek tek incelenmelidir. Deneme sınavları ile sık sık durumunuzu gözden geçirmeli, yetersiz olduğunuz konularda eksiklerinizi tamamlamalısınız. Geometri dersi yorum ve bakış açısı gerektirdiğinden, pratik arttıkça şekillerden hayal edebilmeniz ve çözüm yolları üretmeniz kolaylaşacaktır. Matematik dersi devamlı tekrar isteyen bir derstir. Bu nedenle konular fazla birikmeden zamanında günlük tekrarlar yapmalısınız.  

Türkçe Dersine Nasıl Çalışmalıyız?             

Türkçe dersi, öğrenciler tarafından öğretmen desteğine az ihtiyaç duyulan bir ders olarak bilinir. Halbuki yorum gerektiren bir ders olmasından dolayı bakış açınızın yönlendirilmesinde öğretmen desteğine ihtiyaç vardır. Türkçe, soru yapmanın kolay olduğu bir derstir. Türkçe dersinde dilbilgisi, edebiyat bilgilerinin ölçülmesi yanı sıra daha çok kavrama gücü, ilişki kurma yeteneği gerektirdiğinden sadece bilgi yeterli değildir. Türkçe dersine çalışmanın en iyi yolu bol miktarda roman, hikaye vb. kitap okumaktır. Bu sayede hem kelime hazineniz genişleyecek hem de yorum yeteneğiniz gelişecektir. Bu arada dilbilgisi kurallarını da öğrenmeyi ihmal etmemelisiniz.   

Sosyal Bilgiler Dersine Nasıl Çalışmalıyız?

           

 

Bu ders için de yorum gerektiren mutlaka bazı yerler vardır. Ancak Türkçe dersi gibi tüm soruları yoruma dayalı olmadığı; çoğu bilgi sorusu olduğundan bilen öğrenci için zor olmayacaktır. Dersleri sürekli takip eden ve evde günlük tekrar yapan öğrenciler o günkü öğrendikleri konuyu pekiştirmiş olurlar. Sosyal Bilgilerde konuları ders kitaplarından çalışabileceğiniz gibi kaynak kitaplardan, dergilerden de çalışmanız mümkün olacaktır. Bilinmesi gereken coğrafi formüller konuyla ilgili sorular çözerek kavranmalı, tarihlerden ezberlenmesi gerekenler ezberlenmelidir. Eksikliklerinizi tespit edip giderebilirsiniz.  

Biyoloji Dersine Nasıl Çalışmalıyız?             

Biyoloji dersi esas olarak fen bilimleri içinde yer almasına rağmen daha çok bir sözel derse benzer. Sınav soruları genellikle bilgi sorularıdır. Muhakeme sorusu azdır. Bazı öğrenciler Latince kelimelerin fazla olması gerekçesi ile biyolojiden ürkerler. Ama derste öğretmenlerinizin anlattıklarını dikkatle takip ettiğiniz ve derse hazırlıklı geldiğiniz sürece be dersten çok verimli sonuçlar alabilirsiniz.            Evde kendi kendinize çalışırken çıkardığınız soruları okulda öğretmeninize sorun. Derste aldığınız notları evde temize çekerek konuyu bir kez daha tekrar ediniz. Konu ile ilgili hazırlamış test kitaplarının özetlerini okuyup soruları çözerek püf noktaları öğreniniz.   

 

Kimya Dersine Nasıl Çalışmalıyız?          

    Ders bir öğretmenden dinleniyorsa çok dikkatli dinlenilmeli, önemli noktalar not edilerek püf noktalar iyi tespit edilmelidir. Teorik bilgilerin yeterli olduğu durumlarda test çözerek konu pekiştirilmelidir. Kimya soruları genellikle yarım dakika ile bir buçuk dakika arasında çözülebilecek şekildedir. Konu hakimiyeti, sezgi ve dikkat kimyada tam anlamıyla bir başarı göstermenize yetecektir. Kimyada üniteler arasındaki bağlantılar açık ve net bir şekilde görülebilir niteliktedir.

                                             fenciyim.com

 


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam164
Toplam Ziyaret1815330
Saat
Takvim
Hava Durumu