Resimde gösterildiği gibi bakır tel kıvrılır.Bakır kıvrılırken dikkat edilmesi gereken bakırın simetrik olması ve şekildeki gibi yerleştirildiğinde pilin etrafında güzelce dönmesi. Pilin ( + ) ucu mıknatısa yapıştırılır.Alttaki bakır kablonun devamlı surette ufak mıknatıslarla temas halinde olması sağlanır.Aşağıdaki şekilde deney düzeneği görülüyor.
İçinden akım geçen iletken, eğer manyetik alan içerisinde bulunuyorsa kendisine bir kuvvet etkir.
Bu durum yukarıdak işekilde görülüyor. İletkene etkiyen kuvvetin şiddeti, akımın değerine, manyetik alanın büyüklüğüne ve iletkenin uzunluğuna bağlıdır.Kuvvetin yönü, akım yönü ile manyetik alan yönünün vektörel çarpımı yapılarak belirlenir.Sağ el kuralı ile basitçe bulunur.
Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi manyetik alan sayfa düzleminden içeri dört parmak yönünde,akım yukarı doğru başparmak yönünde, tele etkiyen kuvvet ise şekilde gösterildiği gibi sola doğrudur.
Bu kadar şey anlattıktan sonra kendi deney düzeneğimizde ne olup bittiğini anlamaya çalışalım. Mıknatıslar yere dik bir şekilde manyetik alan oluştururlar.S kutbu yukarı bakarsa manyetik alan aşağı doğrudur,N kutbu yukarı bakarsa manyetik alan yukarı doğrudur. Telimizde pilin + ucundan başlayarak tel boyunca her iki taraftan bir akım oluşur. Eğer sağ el kuralını uygularsak manyetik alan yukarı doğru dört parmak yönü, akımın yönü telin yere paralel kısmında sağa ve sola doğrudur başparmak yönü,avuç içi de sağ taraftaki telde bize doğru,sol telde sayfa düzleminden içeri doğrudur. Böylece telde gemi dümeni gibi torkun etkisinde döner. Dikkat edilirse tellerin yere dik kısmında bir kuvvet oluşmaz