Üyelik Girişi
fenciyim
Site Haritası

Arşimet’in Hayatı

                                ARŞİMET’İN HAYATI: 

Eski Yunan matematikçi ve fizikçisidir. (Syrakusai M.Ö. 287-ay.y. 212)  Genç yaşta öğrenimini tamamlamak ve ünlü bilim adamı Eukleides’ in  derslerini izlemek üzere Antik çağın kültür merkezi olan  İskenderi‘ ye gitti. Yer kürenin çevresini zamanına göre çok iyi bir yaklaşımla veren  Eratusthenes ile tanıştı. Yurduna döndükten sonra kendini tamamıyla  ilmi çalışmalara adadı. Matematik, fizik ve astronomi üzerinde çalıştı.   

   İlk olarak Arşimet daire çevresinin çapına oran olan   pi sayısını,daire içine ve dışına çizilmiş  düzgün çokgenler yardımıyla  yaklaşıklıkla veren bir metot ortaya koydu. Çok büyük sayıları kolaylıkla  belirtmeye yarayan bir yöntem bularak Yunan  sayı sistemini geliştirdi. Yayların toplama ve çıkarma formüllerini buldu. Koniklerin  (elips, parobol,hiperbol) kendi çevresinde dönmesiyle oluşan  geometrik şekilleri inceledi. Arşimet ‘in mekanik alanda da başarıları vardır. Sonsuz vidanın hareketli makaranın, palanganın ve dişli çarkın bulucusu olarak tanınır. “Bana bir dayanak noktası gösterin dünyayı yerinden oynatayım” sözü Arşimet’e aittir.      

    Kurumsal çalışmaları yanında söylenceleşmiş pratik çalışmalarıda vardır. Bunlardan en ünlüsü Syracusa kralı ve dostu Hieron ‘un kendisi için  yaptırdığı altın taca başka bir maden karıştırıldığından kuşkulanarak Arşimet ‘ten  taç bozulmadan bunu ortaya çıkarmasını istemesiyle ilgilidir. Arşimet bu sorun üstüme düşünür, ancak birşey bulamaz. Bir gün hamamda yıkanırken suyun vücudunun  batan bölümünün hacmiyle orantılı bir kuvvetle yukarı doğru ittiğini bulur. Bu yolla tacın saf altından yapılıp yapılmadığını düşünen Arşimet büyük bir sevinçle çrılçıplak olrak sokağa fırlamış ve bağırmıştır: Eureka, Eureka (buldum, buldum )…      

   Ayrıca Arşimet M.Ö. 215’te Konsal Marcellus komutasındaki Roma ordusuna karşı Syracua kentinin savunmasında yer aldı. Bu savunmada çok uzak mesafelere ok ve taş atan mekanik aletler yaptığı  ve kurduğu ayna sistemiyle güneş ışınlarını Roma donanması üzerinde odaklayarak gemileri yaktığı söylenir. Herşeye rağmen Romalılar bir şans eseri Syracusa’ ya girdiler. Marcellus, askerlerine bu büyük adama iyi davranılmasını emretmiştir. Ancak Arşimet ‘I  tanımayan bir asker bir problemin çözümüne iyice dalmış olan bilginin kendisine cevap vermemesi üzerine kızarak öldürdü.   

                                 alıntı.


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam167
Toplam Ziyaret1815333
Saat
Takvim
Hava Durumu