Üyelik Girişi
fenciyim
Site Haritası

Ampul Bir Dirençtir  

Ampulün basit bir yapısı vardır. Cam balon  içinde bulunan filâman telinin direnci yüksektir. İçinden akım geçince, tel kızarır ve etrafa ışık ve ısı saçar. Ampulün içinde argon yada neon gazı bulunur. Bu gazlar filâman teliyle tepkimeye girmez. Eğer bu gazlar yerine hava olsaydı filâman tel kısa süre içinde yanardı.

Ampulün alt tarafında vidalı bir metal kap ve en dipte de metal uç bulunur. Bu metal kısımlar ampule elektrik giriş çıkışını sağlar. Vidalı metal kap, ampulü duy içinde sıkıca tutar. Oda aydınlatması için kullanılan ampullerin üzerinde genelde iki sayı bulunur. Bunlardan biri ampulün çalışma gerilimini (voltajı), diğeri ampulün gücünü gösterir.

 Ohm Bağıntısı Nedir?Bir iletkenin uçları arasındaki gerilimin voltajın) iletkenin içinden geçen akıma oranı daima sabittir. Bu sabit değer o iletkenin direncine eşittir.
Direnç aşağıdaki bağıntı ile ifade edilir.   
Gerilim (voltaj) V ile ve akım I ile gösterilirse,direnç şu şekilde ifade edilir; 
 
 
                       R=    V     /   I                   
                 OHM=VOLT/AMPER
     

Bir iletkenin uçları arasındaki voltajla iletkenden geçen akım arasındaki ilişkiyi ilk keşfeden, Alman Fizikçi George Simon Ohm’dur. Bu yüzden direnç birimi, Ohm olarak adlandırılmıştır. Aynı zamanda direnç bağıntısı, ohm kanunu olarak bilinir. 
 
                     suna gülçek-Ders notlarım-fenciyim.com



0 Yorum - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam294
Toplam Ziyaret1819036
Saat
Takvim
Hava Durumu