Üyelik Girişi
fenciyim
Site Haritası

Lehim Nedir?

Erime noktaları düşük metalleri tutturma işlemlerinde kullanılan, kalay (Sn) ve kurşun (Pb) elementlerindan oluşan alaşımların genel ismi.

Özel lehimleme alaşımlarında gümüş(Ag), çinko(Zn), ve antimon(Sb) içerir. Kurşun içeren lehim saf lehimden daha düşük erime noktasına sahiptir. Ancak bazı lehimler kurşun içermeyebilir.

 # Her lehim bireşimi kendi özelliklerini taşır.

# Ötektik lehim bir veya birden çok keskin erime noktasına sahip ve ara “plastik” aşaması olmayan metallerin birleşimidir. Ötektik olmayan birleşimler yarı sıvı sıcaklık derecesi aralığına sahiptir ki bu plastik yapısına karşın metali işlenebilir kılar.

Örneğin kurşunun erime noktası 621°F(327°C) tır ve kalay 450°F(232°C)’ta erir. %63 kalay ve %37 kurşun alaşımı 361°F(183°C)’ ta eriyen ötektik oluşturur. Dikkat edilmesi gereken nokta ise bu alaşımın erime noktasının belirtilmiş metallerinkinden düşük olmasıdır.

Çift Flux Lehim (Core) 

Öyle brazing için kullandı, genellikle bakır rengi bir çinko veya bakır rengi gümüş alaşım mıdır, ve daha yüksek sıcaklıklarda eritir mi.


Silversmithing veya mücevherat yapmasında, özel sert lehimler, onun, testi geçecek olduğu kullanılır. Onlar, lehimleniyor olan metalin yüksek bir oranını içerir, ve liderlik, bu alaşımlarda kullanılmaz. Bu lehimler hem de, hardnessesin bir çeşiti gelir, ‘Mineleme’, ‘Sert’, ‘Ortam’ ve ‘Kolay’ olarak bilinen. Lehimi minelemenin, yüksek bir erime noktası var, kendinin olduğu malzemenin olana yakın, mineleyen süreçte ateşlemek esnasında müşterek desolderingi engellemek. Kalan lehim tipleri, bir maddeyi yapmanın süreci esnasında sertliğin emrini azaltmakta kullanılır, önceden lehimlenen bir dikiş veya müşterek desolderingi engellemek, yeni bir eklemi lehimlemek olurken. Kolay lehim, hem de çoğunlukla alışıktır, aynı sebep için onarım işi olduğu için. Değişim veya allık, eklemleri desolderinge engellemek için hem de alışıktır.


Gümüş lehim hem de, imal etmekte kullanılır, kaynak yapılamayan metal parçalarına katılması için bir ihtiyaç olduğu zaman. Alaşımlar, kullandı, bu maksatlar, (Yukarıya 40%’e) gümüşün yüksek bir oranını içerdiği için, ve hem de zehirli kadmiyumu içerebildiği için.
  

Flux dolgulu lehimler

Flux dolgulu lehimler çoğunlukla tel halindedir. Lehimleme işlemi için flux gerekli oldukça telin merkezi dolmaktadır. Genel olarak flux dolgulu lehimlerle işlem yapılırken ek olarak flux gerekmemektedir. Bu tip lehim kullanılacaksa, lehimlenecek yüzeylerde gözle görülür oksidasyon olmamasına dikkat edilmelidir. Lehimleme işleminden önce yüzey bazen ince çelik yün  veya zımpara kağıdı ile “parlatılır”.

Flux dolgusuz lehim 

Flux dolgusuz lehim; tel, çubuk ve diğer formlarda mevcuttur. Bu tür lehimler kullanıldığın flux dışarıdan uygulanmalıdır. Flux bağlantı noktasına ısınmadan önce uygulanır. Bir çok flux ısı ile etkili hale gelir (aktive olur). Oksit tabakasını yeterli sıcaklığa ulaşmadan ortadan kaldıramazlar. Sonuç olarak, flux artıkları soğuduktan sonra etkisini kaybederler. Bazı fluxlar soğuduklarında meydana gelen yapışkanlıklarından ötürü kir ve bulaşmış diğer maddeleri toplayabilir. Zaman içerisinde, lehim noktaları arasında bulunabilen yüksek rezistanslı soğuk flux, düşük rezistanslı bağlara sebep olup devrede aksaklıklara yol açabilir. Bu tip flux lehimleme işlemi bitiminde temizlenmelidir. flux temizleyiciler ticari olarak mevcuttur.  Genellikle Isopropil alkol kullanılmaktadır.

Hangi Tür Metaller Lehimlenebilir? 

*   Bakır kolayca lehimlenebilir-ayrıca kimyasal olarak, bakır lehim içerisinde eriyerek mükemmel bir bağ oluşturur.
* Bakır kadar kolay olmamakla birlikte, berilyum bakır, pirinç ve bronz da lehimlenebilir metallerdir.
* Kovar (demir-nikel-kobalt alaşımı) ve yumuşak çelik de zor da olsa lehimlenebilir.
* Krom ve paslanmaz çelik lehimlemesi son derece zordur.
* Alüminyum bazı özel fluxlar ve temizleme prosedürleri ile lehimlenebilir. Alüminyum güzel görünümlü bağlara sahip olabilir ancak yapı olarak zayıf bağ ve bağlılığa sahiptir
 

Basit Lehimleme Yapmak 

Elektronik aletlerimizin her an bozulma tehlikesi vardır.Genellikle bozulma lehimlerin kopması veya eriyerek başka bir devreyle birleşerek devreyi karıştırmasıdır. Direk tamirciye giderek 2-3 dk ‘lık iş için 50-60 Ytl vermek zorunda değiliz. Biz bunu kendimiz kolaylıkla ve basit aletlerle yapabiliriz. Lehimleme için gerekli aletler ve temel malzemeler Eğer basit bir lehimleme işi ise Havya ve Lehim Teli bize yeterli olacaktır. Bunları herhangi bir yapı markette rahatlıkla bulabilirsiniz.(Tezken , Praktiker) İlave olarak Havya standı , Kargaburnu Pense , Lehim Pastası ,Lehim temizleme (silme) sabunu .

 
  • Lehimleme nasıl yapılır ?

Lehimlecek bölgenin devresinin bacaklarını deliklere uygun oalrak bükünüz. 

Daha sonra parçanın bacaklarını devreye geçiriniz.Eğer parçanın bacakları uzun gelirse 1mm+ keski ile keserek veya bükerek ayarlıyabilirsiniz. 

Daha sonra havyayı çalıştıralım.Biraz ısındıktan sonra ucunda küçük bir lehim parçasını eritelim.Eriyen lehimi havyanın uç kısımlarında ince bir tabaka olacak şekilde yayalım.

Ardından lehimlenecek olan bölgeyi ve parçayı birbirine iliştirerek lehimi hafifçe sürelim.

Dikkat edilmesi gerekenler

Asla lehimlenecek yeri gereğinden fazla ısıtmayın çünkü çevresindeki elektronik bölgeye zarar verebilirsiniz.Lehimleme tuttuğu anda havyayı bırakmanız en iyisi olacaktır.

Lehimleme bittiği anda parçası oynatmayınız ve sarsmayınız 1-2 dk sertleşip soğumasını beklemelisiniz.Yoksa yerinden çıkacaktır.

 Eğer kalitesiz bir lehim teli kullanıyorsanız mutlaka ilave olarak lehim pastası kullanmalısınız.Yoksa lehimiz tutmayacaktır.  

Lehim Yapmak -1

Elektronik parçaların birbirine veya tabakaya montajı için lehim telinin eritilerek birleştirme yapılmasında kullanılan eritici , ısıtıcı elemandır. Genellikle elektrikle çalışan dirençli ısıtıcılardır. Lehim Makinası olarak da adlandırılır.

 Havyamız kendi ısındıktan sonra lehim yapacağımız yeride havya yani lehim makinesi  ile de ısıtırız, ondan sonra lehim telini bölgeye deydirererek eritiriz. Lehim çok büyük olmamalı parçanın boyutu kadar olması yeterlidir , lehimleyeceğimiz yüzeyi özenli bir şekilde temizlemelidir bunun anlaşılması için parlak yuvarlak yüzeyli olmasında dikkat edilmelidir. Lehim yapacağımız yüzey önceden temizlenmeli, gerekiyorsa ince bir zımpara ile zımparalanmalı ve lehimin tutacağı kadar yer açılmalıdır. Lehim teli olarak kalay-kurşun oranı 60-40 olan lehim teli kullanmalıyız. Amatör kullanımda 10-25-30-40-50 watt arası güçte kalem havyalar kullanıldığı gibi genellikle kullanmadıgımız proffossionel tabanca havyalar, havya istasyonları, endüstriyel havyalar genellikle sanayide kullanılır ev için uygun değildir.Llehim havuzları gibi uygulamaları da vardır. Havya ile birlikte, lehim sökücü pompalar, temizleyici süngerler, lehim pastaları, farklı boyutlarda havya uçları da kullanılır.Bunların ne oludugunu sitemizde arama kutucugunu kullanarak rahatça bulabilirsiniz.    

El aparatları ve gereçleri 

El aparatları ve gereçleri

* Ağız kısmını açık tutmaya yarayan yaylı minyatür yan keskiler idealdir. Küçük teller için 5-51/2 inch daha büyük teller içinse 6 inch veya daha büyük olanları tercih edilebilir. Tüm küçük keskiler yumuşak teller içindir ve alüminyum, demir veya çelik gibi sert telleri keserken zedelenebilir.


* Orta boy kargaburunlar- uzunluk ölçülerinin yan keskiler gibi olması tercih edilir. Kargaburunların yuvarlak uca sahip olanları komponent bacaklarını şekillendirmek amacıyla tercih edilmelidir. Bazı uygulamalarda 4” yada daha uzun burunlu penseler oldukça yararlı olmaktadır.


* Sökme aparatları- çoğu sökme aparatı sökme vakumundan ve sökme şeridinden ibarettir. Yüksek miktarda lehimi sökmek için sökme pompası, delik içi lehimlerin ise lehim emme şeridi kullanılması gerekmektedir.


* Nemli sünger havya ucundan artık lehimi temizlemek için oldukça yararlı olmaktadır. Özel lehim ucu temizleme macunları mevcuttur ve havya uçlarından okside olmuş maddeleri temizlemede oldukça başarılıdır.


* Tel Fırçası uzun süreli kullanılan uçlarıda oluşan oksidasyonu temizlemede faydalıdır. Fırçalamadan hemen sonra ucu kalaylayın. Çelik yünü de kararmış/artıkla kaplanmış birleşimli uçları ve yüzeyleri lehimlemeden önce temizlemede kullanılabilir.

 Önemli Not : Kaplanmış uçlar zımparalanmamalı ve törpülenmemelidir.   

                                                 

                                                     Alıntıdır.  www. Lehim.net



0 Yorum - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam148
Toplam Ziyaret1816047
Saat
Takvim
Hava Durumu