MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
Marketteki ürünleri niçin kolayca buluruz? Mağazada elbise alacaksak niçin rasgele hareket etmeyiz de belli bir bölüme yöneliriz? gibi sorularla sınıflandırmaya giriş yaparız.
Toprak, demir, taş, su, buz, süt, yağ, su buharı, oksijen, hava gibi maddeleri kendi aralarında sınıflandırsak nasıl bir gruplama yapardınız? sorusuyla katı, sıvı, gaz olarak sınıflandırılabileceği tartışmayla buldurulur.
Haller arası dönüşümler ve bu dönüşümler sırasında maddede ne tür değişiklikler olduğunu kavratmak için ders kitabınındaki etkinlik deney olarak yapılır.
Bu etkinlik sonrasında aşağıdaki sorulara cevaplar aranır ve sonucunda hal dönüşümleri ve hallerin özellikleri kavratılmaya çalışılır.
MADDE: Madde nedir? Maddenin özelliklerinden bahsedilecek. Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir.
Madde üç halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
MADDENİN ÖZELLİKLERİ
Ortak Özellikler
Bütün maddelerde bulunan özeliktir. KÜTLE ve HACİM
Ayırt edici özellikler
Bir maddeyi diğer maddeler den ayırt etmeyi sağlar. ÖZKÜTLE ,ÖZISI, ÇÖZÜNÜRLÜK, ERİME VE KAYNAMA NOKTASI,GENLEŞME, ESNEKLİK,İLETKENLİK
Katı Hali:Katı halde,
Sıvı hali,
Gaz hali ,
HAL DEĞİŞTİRME:
Erime: Bir maddenin katı halden sıvı hale geçmesine denir. Eriyen madde çevreden ısı alır.
Donma: Sıvı bir maddenin katı hale geçmesine denir. Sıvı donarken çevresine ısı verir.
Buharlaşma: Sıvı bir maddenin gaz hale geçmesine denir. Buharlaşan madde çevreden ısı alır.
Yoğunlaşma: Gaz maddenin sıvı hale geçmesine denir. Yoğunlaşan madde çevreye ısı verir.
Kaynama: Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşır. Fakat buharlaşmanın en yoğun olduğu ana kaynama denir. Bu andaki sıcaklığa da kaynama noktası denir.
Katının eriyip sıvılaştığı sıcaklığa erime noktası Sıvının katı hale geçtiği sıcaklığa donma noktası denir. Erime donmanın, buharlaşma yoğunlaşmanın tersidir.
Gezegenimizin yapısında maddenin üç hali de mevcuttur. Hava, su buharı gaz hali; su, lavalar sıvı hali; kayalar, madenler, buz dağları katı haline örnek olarak verilebilir. Maddenin tüm bu halleri yaşamamızın mükemmel şekilde devam etmesi içindir. Çevremizdeki bu düzeni bozmamaya özen göstermeliyiz.
Ders notlarım- Suna gülçek-- fenciyim.com