Üyelik Girişi
fenciyim
Site Haritası
 İletkenin Direnci Nelere Bağlıdır?

 

   Direnç Nedir?

    Elektronlar iletken içinde akarken atomlarla çarpışır, engellerle karşılaşır. İletkenin, elektrik akımına gösterdiği bu tepkiye direnç denir. Direnç, hareket eden bir cismin hareketini engelleyen sürtünme kuvvetine benzer. İletkenlerin elektrik akımına gösterdiği direnç, R ile gösterilir. Direnç İngilizce’deki resistance kelimesinden gelir.

Direnç: Resistance R    Direncin birimi ohm’dur. Ohm kısaca (omega) işareti ile gösterilir.

 

İletkenin Direnci Nelere Bağlıdır?

 

Bir iletkenin direnci, iletkenin uzunluğuna, iletkenin cinsine ve kesit alanına bağlıdır (iletkenin inceliğine, kalınlığına).

  

I. Bir iletken telin direnci, telin uzunluğu ile doğru orantılıdır.

 

   Telin uzunluğu arttıkça, direnci artar. Bunu, içi çakıl dolu su borusu modeli ile açıklayabiliriz. Içi çakıl dolu su borusunun uzunluğu arttıkça, suyun akış hızının azaldığı görülür.

 

II. Bir iletken telin direnci, telin kesit alanı (kalınlığı) ile ters orantılıdır.

 

   Telin kesit alanı (kalınlığı) arttıkça, direnci azalır. Kesit alanı S ile gösterilir. Iletken telin kalınlığı arttıkça, direnç azalır, devrede dolanan akım artar.

 

III. Bir iletkenin direnci, iletkenin cinsine bağlıdır.

    Bütün iletkenlerin aynı uzunluk ve kalınlıktaki parçalarının direnci farklı farklıdır. Iletken bir maddenin, birim uzunluğunda ve birim kesitindeki parçasının direncine, öz direnç adı verilir. Her iletkenin öz direnci farklıdır. (Özdirenç, rile gösterilir. ¨ rho, ro diye okunur.) Bazı maddelerin öz dirençlerinin küçüktenbüyüğe doğru sıralaması şu şekildedir:Demir,Aliminyum,Altın,Bakır,Gümüş(Demirden Gümüşe doğru özdirenç azalır)
  

Bir iletkenin direnci, telin uzunluğuyla doğru, kesit alanı ile ters orantılı ve iletkenin cinsine bağlıdır. Metallerde iletkenliği sağlayan esas faktör,  atomların çevresinde bulunan serbest elektronlardır. Serbest elektronlar, atomların en dış yörüngelerinde bulunan elektronlardır. Bunlar atom çekirdeğine çok uzakta bulunduğu için, atomlar arasında serbestçe hareket edebilirler.

  

Elektrik Enerjisi Direnç Nedeniyle Isıya Dönüşür

 Elektronlar iletken içinde rahatça akamayıp atomların engellenmesiyle karşılaşırlar. Işte bu direnç yüzünden elektronların enerjisinin bir kısmı, iletken içinde ısı enerjisine dönüşür. Elektrikli su ısıtıcıları, elektrik sobaları, elektrikli fırınlar, elektrik ampulleri içlerindeki direnç nedeniyle ısınır.   
                                          Suna gülçek- Ders notlarım-fenciyim.com



0 Yorum - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam202
Toplam Ziyaret1815368
Saat
Takvim
Hava Durumu